Postat den 26 februari 2021
Ta rätt betalt: Så här påverkar lönerevisionen vad du borde ta i timpris
Tillsammans med Emma från OWL– Redovisning & Kloka råd, höll Magnus från Bygglet ett webinar den 12 februari 2021 med temat Nya löner, ny prissättning. Tillsammans gick de igenom flera viktiga konsekvenser som du inte vill missa om du vill ta rätt betalt och gå med vinst!
Lönerevision som följd av ett nytt Byggavtal
Den 26e november 2020 trädde en ny version av det rikstäckande kollektivavtalet i kraft som berör alla byggnadsarbetare och anställda på bygg- och anläggningsföretag i Sverige (också kallat Byggavtalet).
Den nya versionen innebär bl.a. ökade krav på dokumentation, ökade befogenheter för skyddsombud, ett tydligare fokus på jämställdhetsfrågor, högre pension samt högre lön. Anslutna företag måste alltså bland annat göra en lönerevision och anpassa sina anställdas löner.
Så här funkar lönerevisionen:
Lönehöjningen som bestämts i Byggavtalet sker i två omgångar. Den första perioden började gälla 1 december 2020 och gäller fram till sista april 2022, och innebär att grundlönen ska höjas till 169kr/h vilket innebär en månadslön på 29 406 kr. Har man löner som ligger över det här så ska man istället öka med 5,49 kr i timmen vilket innebär 995 kr extra per månad.
Bra att tänka på här är, och bra att nämna för sina anställda är att den här ökningen gäller t.o.m. sista april 2022. Alltså blir det ingen ny lönehöjning under 2021 utan den är redan gjord.
Andra redovisningsperioden gäller från sista maj 2022 och grundlönen uppgår från och med då till 173 kr/h och 30 102 kr i månaden. Om det är så att man har lön över den här nivån även här, så blir det en höjning med 4,19kr/h vilket blir 729 kr/mån.
5 saker måste du räkna med om du vill gå med vinst!
1. Högre löner = högre kostnader!
Utöver att själva lönen höjs så får man inte missa att även den faktiska personalkostnaden stiger. Beroende av lönesättningen är t.ex. semesterlönen, arbetsgivaravgifter, pensionen och övriga personalkostnader som sjukvårdsförsäkring, utbildning, personalkläder osv. Som minimum brukar man utgå från att du ska ta lönen gånger 1,6 för att få fram den totala personalkostnaden.
Alltså om den nya grundlönen är 169kr/h så blir den totala kostnaden 271kr/h.
2. Glöm inte de indirekta kostnaderna
För att undvika glädjekalkyler som gör en besviken är det också viktigt att tänka på att även indirekta kostnader måste räknas med. Alltså, kostnader som kan kopplas till den anställde men som inte är uppenbara. Till exempel kanske den anställde har en jobbtelefon, använder en företagsbil, och företagets verktyg.
Genom att räkna med även dessa kostnader i kalkylen brukar påslaget bli 80% istället för 60% och lönen ska alltså tas gånger 1,8 istället.
3. Tänk ett steg längre: ta även med icke-debiterbar tid
Alla timmar den anställde jobbar är troligtvis inte möjliga att fakturera kund för. Kanske är den anställde sjuk, på semester, städar på lagret, går en utbildning… Kostnaden för detta behöver då räknas som att den anställde kunde ha jobbat på dessa timmar istället, och en timme utbildning motsvarar alltså kostnaden av en fakturerad timme mot kund som gick förlorad.
Om man lägger med detta i beräkningen också så borde påslaget istället bli upp mot 120%, alltså 2,2 gånger lönen. Om den anställde har en timlön på 169kr så blir den totala personalkostnanden alltså 372kr/h.
4. Med rätt kalkyler går du med vinst
Om kostnaden är 372kr/h (och då har vi även räknat lågt) borde du med fördel alltså fakturera för en högre timpenning än detta om du vill gå med vinst i projektet. Många missar ovanstående kostnader, sliter på kvällar och helger och får ändå väldigt lite kvar på sista raden.
Genom att göra ordentliga kalkyler på vad den faktiska personalkostnaden är, kan du se till att du faktiskt går med vinst. Genom att använda Bygglet kan du även se alla dina underlag och därmed göra korrekta kalkyler.
5. Enkelt och snabbt: gör korrekta kalkyler genom att använda en kalkylmall och utgå från faktiska underlag
I webinaret den 12 februari 2021 med Bygglet & OWL gick Emma och Magnus bland annat igenom hur man gör en kalkyl, gick in på flera räkneexempel och visade hur du hittar rätt underlag i Bygglet och ställer in nya timpriser, påslag och debiteringstyper.
Se webinaret i efterhand här! För att ta del av OWL’s kalkylmall mailar du dem och berättar att du är Byggletkund.
Branschkoll!
Hur mycket tar andra i timpris och påslag? Det kan du nu se i vårt nya verktyg ”branschkollen”!
Kategori: Tips&Trix, Artiklar