Postat den 14 februari 2024
Hur du styr semestern efter verksamhetens behov!
Vi har återigen tagit hjälp av juristbyrån MBL11 – den här gången är det semester som står på schemat! Nu börjar ju perioden för planering av semester för sin personal och sig själv. Då är det viktigt att ha era kunder och verksamhetens behov som utgångspunkt. För att lyckas med detta så finns det tre lösningar innan verksamheten hamnar i lagens stupstocksregler.
Omfattas verksamheten av undantag från lagen kring semester?
Som anställd tar man semester genom att ansöka om ledighet. En vanlig missuppfattning är ”jag bestämmer själv över min semester”. Den självklara utgångspunkten är verksamhetens behov. För vissa företag är det högsäsong under semesterperioden. Hur ser det till exempel ut i kylbranschen eller för verksamheter som är specialiserade på att renovera skolor? Omfattas din verksamhet av detta undantag i semesterlagen?
Anpassad semester vid avtalsskrivning
En annan variant för att få tillstånd till anpassad semesterförläggning efter verksamhetens behov är att sluta avtal med den anställde vid anställningen, grupper av anställda eller din fackliga motpart om när huvudsemestern läggs ut.
Semesterkulturen på arbetsplatsen
Ett bra sätt att sätta kulturen kring ledighet rätt är att vara tydlig. Tydlig genom en kommunicerad policy, tydlighet kring ledighetsansökningarna och inte minst en förståelse i din organisation för kundernas behov.
Stupstocksregler
Om inget av ovan löser verksamhetens behov så finns i sista hand lagens stupstocksregler. Inom ramen ska fyra veckors semester läggas ut under juli till augusti när arbetsgivaren finner det lämpligt. Men det har ni nog redan hört.
Lycka till med semesterplaneringen och tveka inte att be oss om hjälp i denna eller någon annan HR-fråga.
Kategori: Aktuellt