Postat den 2 oktober 2024
Extremism på arbetsplatsen – kan det vara grund för uppsägning?
I dagens samhälle kan extremism uppstå i många olika former och påverka arbetslivet på oväntade sätt. Frågan om extremism är tillräcklig grund för uppsägning är komplex, särskilt med tanke på de grundläggande rättigheter som gäller även för personer med extrema åsikter. Här har vi återigen tagit hjälp av Arbetsrättsbyrån MBL11 vad som gäller ur ett arbetsrättsligt perspektiv och hur arbetsgivare kan agera för att förebygga och hantera extremism i sin organisation.
Vad är extremism?
Extremism kan visa sig på många olika sätt och det finns ingen enkel definition. Men en användbar beskrivning är att extremism innebär en åsikt eller rörelse som kraftigt avviker från samhällets normer.
Grundläggande rättigheter gäller även för extremister
I Sverige har vi starkt skydd för grundläggande fri- och rättigheter, och dessa gäller även personer med extrema åsikter. Det inkluderar bland annat yttrandefrihet, religionsfrihet och mötesfrihet, liksom skydd mot diskriminering.
Hur påverkar extremism arbetslivet?
För en arbetsgivare är det viktigt att bedöma om extremismen har en direkt påverkan på arbetet. Om extrema åsikter leder till samarbetsproblem, arbetsvägran eller andra svårigheter som påverkar tjänsteutövningen, kan det bli ett arbetsrättsligt problem.
Begränsad praxis inom arbetsrätten
Det finns få rättsfall i Sverige som rör extremism på arbetsplatsen, vilket innebär att praxis på området är begränsad. De fall som finns visar att om extremism inte direkt kan kopplas till arbetet, är det svårt att säga upp någon på den grunden.
Extremism kan finnas på alla nivåer
Extremism kan förekomma bland anställda, men även arbetsgivare eller fackförbund kan ibland uppvisa extrema metoder eller åsikter. Det är därför viktigt att ha rutiner och policies för att hantera dessa frågor.
Hur kan arbetsgivare förebygga extremism?
För att förebygga problem kan arbetsgivaren begära referenser vid rekrytering och överväga bakgrundskontroller. En tydlig policy kring extremism och arbetsmiljö, samt ett ansvar för den psykosociala arbetsmiljön, kan också minska risken för problem.
När är det nödvändigt att avsluta en anställning?
Om problemen kvarstår kan ett avslut av anställningen bli nödvändigt. Innan man tar det steget är det dock viktigt att genomföra en noggrann utredning och söka arbetsrättslig rådgivning.
Behöver ni hjälp?
Har ni utmaningar med extremism på arbetsplatsen? Kontakta Arbetsrättsbyrån MBL 11 så hjälper dem er att hitta en lösning.
Michael Jensen
Arbetsrättsbyrån MBL 11
Kategori: Aktuellt