Postat den 21 december 2022
Vad händer när arbetstagaren försvinner?
Vad gör du som arbetsgivare när en anställd inte dyker upp på jobbet? Det kan handla om att arbetstagaren inte kommer tillbaka efter sin ledighet, slutar höra av sig under en långtidssjukskrivning eller har lämnat arbetsplatsen efter gräl. Bygglet har tagit hjälp av juristerna på MBL11 för att svara på era frågor!
Ett vanligt misstag du som arbetsgivare gör
Ett vanligt misstag du som arbetsgivare gör är att du tycker det är rätt bekvämt och utgår från att anställningen har upphört. Det gör det otydligt om personen fortfarande är anställd eller inte.
När en arbetstagare försvinner uppstår i huvudsak tre arbetsrättsliga frågor
👉 Har arbetstagaren rätt till lön trots frånvaron?
Huvudregeln är att arbetstagaren erbjuder sin arbetskraft i utbyte mot lön. Utgångspunkten är därför att frånvaro från arbetet inte ger rätt till lön. Det finns dock några viktiga undantag, som t.ex. sjukdom eller betald semesterledighet.
👉 Innebär frånvaron att anställningen har upphört?
Det är ovanligt att en anställning upphör automatiskt, men det kan hända vid tidsbegränsade anställningar eller om arbetstagaren dött. Som huvudregel krävs det att en part avslutar anställningen – det krävs alltså en aktiv handling.
En anställning kan i vissa situationer även upphävas utan uppsägning eller avskedande, t.ex. om arbetstagaren lämnar anställningen.
👉 Har arbetsgivaren rätt att avsluta anställningen?
Frånvaro från arbetet kan vara ett brott mot anställningsavtalet. Det kan innebära uppsägning av personliga skäl eller till och med vara grund för uppsägning, t.ex. om frånvaron anses vara arbetsvägran.
Viss frånvaro kan vara av rimlig anledning eller lagstadgad rättighet t.ex. sjukdom, föräldraledighet, semester, trängande familjeskäl, viss studieledighet etc., vilket som huvudregel är lovlig frånvaro.
Bevisbördan ligger hos arbetstagaren
Arbetstagaren har bevisbördan för att frånvaron är lovlig och att frånvaron ger rätt till lön. Däremot ger inte all lovlig frånvaro rätt till lön – tjänstledighet och obetald semester är exempel på sådan frånvaro.
Vad händer om du inte får tag på arbetstagaren?
Du kan skicka handlingen via post
Om ett uppsägningsbesked eller avsked inte kan lämnas till arbetstagaren personligen har arbetsgivaren möjlighet att skicka handlingen med rekommenderat brev till arbetstagaren.
Arbetsgivaren har även möjlighet att skicka ett brev till arbetstagaren där arbetsgivaren förklarar att arbetstagaren anses ha frånträtt sin anställning om arbetstagaren inte omgående infinner sig för arbete, det kallas för Karlstadsbrev.
Har arbetstagaren ingen adress? Då blir det knepigare
Om arbetsgivaren inte har någon adress till arbetstagaren blir situationen knepigare. I denna situation kan du, efter en viss tid, se anställningen som avslutad utan att någon särskild åtgärd behöver vidtas.
Detta förutsätter dock att du har försökt att kontakta arbetstagaren med alla till buds stående medel och att det saknas anledning att anta att det inte finns en giltig ursäkt, t.ex. att arbetstagaren är sjuk.
Sammanfattningsvis – en arbetsgivare bör vid arbetstagarens försvinnande:
1. Kontakta arbetstagaren och få klarhet i vad frånvaron beror på.
2. Slå fast om frånvaron ger rätt till lön eller inte.
3. Slå fast om frånvaron innebär att arbetstagaren kan sägas upp eller avskedas.
4. Om du önskar att anställningen ska avslutas → Agera!
👉 Uppsägning eller avsked.
👉 Alternativt, försök med alla till buds stående medel att komma i kontakt med arbetstagaren och förklara att anställningsförhållandet betraktas som upplöst eftersom arbetstagaren anses ha frånträtt sin anställning (s.k. Karlstadsbrev).
Kategori: Aktuellt