Postat den 25 september 2019
Vanligaste misstagen när du använder Bygglet
Utan våra kostnadsfria utbildningar är det svårt att få till rätt flöde från början. Många missar hälften av funktionerna och får inte ut det man ska från Bygglet.
– Utbildningen anpassas efter vad som är relevant för kunden. Vi går igenom hela systemet såsom inställningar, register och alla flikar för det dagliga arbetet, säger Malin Lindelöf, utbildningsansvarig på Bygglet.
Här listar Malin de tydligaste skillnaderna innan vs efter utbildning:
1. Man tar “senvägen”
– Många vill gärna ta den snabba vägen och sitter kanske med gamla Excellistor vid sidan av. Men den riktiga vägen ger så otroligt mycket mer i slutändan. För ju mer information du matar in om timlöner och annat, desto mer jobbar Bygglet för dig. Har du ett värde på ett ställe följer det med till nästa.
2. Man startar inte från offertläget
– Om man har ett fastprisjobb ska man starta från offertläget. För med en accepterad offert i botten kommer systemet automatiskt föreslå att personalen ska registrera sin tid som ”fast tid”. Dessutom registreras alla leverantörsfakturor bara som en kostnadsbelastning på projektet utan att systemet föreslår vidarefakturering.
3. Man anger inte timmarna i offerten
– Många vet inte att man kan dölja uträkningarna för sin kund och skriver ”1 styck” istället. Men då får man inte med timmarna i projektet, plus att det blir fel med ROT-avdraget.
Boka en demo idag för att ta reda på hur du kan bli mer lönsam med Bygglet!
4. Man sätter ingen timlön på personalen
– Det ser kanske ut som att projektet går jättebra, för du har inga kostnader utöver material. Många känner på sig att det inte riktigt stämmer men vet inte hur de ska åtgärda det.
5. Man missar fördelarna med olika lönetyper
– Med olika lönetyper kan du se vilken typ av tid ni lägger på olika saker. När man använder sig av lönetyper för olika moment kan man följa hur mycket dessa används i Rapporter. Där kan man även se hur mycket frånvaro som har rapporterats under en viss tidsperiod.
6. Man skannar leverantörsfakturorna manuellt
– Automatisk skanning innebär väldigt lite administration jämfört med att lägga upp en leverantörsfaktura själv. Istället skickar leverantörerna sina fakturor direkt till Bygglet och du får direkt en matchning mot projektet. Läs mer om skanningen här!
7. Man har inte tid att gå utbildningen
– Många har kanske inte två timmar, men det är helt okej att dela upp utbildningen eller köra en halvtimme på vissa delar. Vi är alltid flexibla!
Utbildning och support är alltid gratis i Bygglet.
Kategori: Tips&Trix, Artiklar