Postat den 8 september 2023
Vad säger arbetsrätten vid krig och beredskap?
Med det oroliga läget i vårt närområde kan det vara intressant för dig som arbetsgivare att få lite information om lagar och regler kring ämnet: Krig och beredskap. Det kan också vara bra att veta vad som gäller på arbetsrättens område om regeringen skulle besluta om skärpt eller högsta beredskap.
Vi börjar med vad ledighetreglerna säger idag
Har den anställde rätt till ledighet för tjänstgöring inom det svenska försvaret?
Svaret på den frågan är ja, här är lagen om totalförsvarsplikt tvingande till den anställdes fördel och arbetsgivaren är alltså tvungen att bevilja ledighet för tjänstgöring inom det svenska totalförsvaret. Frånvaron är semesterlönegrundande i upp till 60 dagar.
Har arbetstagaren rätt till ledighet för utbildning i Hemvärnet och de 18 frivilligorganisationerna?
Arbetstagaren har rätt till ledighet för utbildning, förutsatt att anställnningen pågått under de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren hos arbetsgivaren. Som arbetsgivare har du dock rätt att skjuta upp ledigheten i upp till sex månader om ledigheten riskerar att innebära en olägenhet för verksamheten enligt studieledighetslagen. Är arbetsgivaren bunden av kollektivavtal men önskar att ledigheten ska ta sin början senare än sex månader efter arbetstagarens begäran, behövs det ett godkännande från den berörda lokala arbetstagarorganisationen. Frånvaron är inte semesterlönegrundande.
Krigsplacering vid högsta beredskap
Anställda kan genom att ha utfört sin värnplikt vara krigsplacerade. Men de kan också krigsplaceras av sin arbetsgivare för en roll om det tagits regeringsbeslut om skärpt eller högsta beredskap. Om ett företag vill säkerställa personal till sin krigsorganisation genom att via Totalförsvarets plikt- och prövningsverk göra en disponibilitetskontroll krävs det ett utlåtande från en offentlig aktör om att företaget behövs för totalförsvaret.
Vad gäller vid Skärpt och högsta beredskap?
Om Sverige skulle hamna i krigsfara eller krig, och landets beredskap behöver höjas till skärpt eller högsta beredskap av regeringen, påverkar detta förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det betyder att regeringen får större handlingsfrihet att agera och fatta olika beslut, som till exempel att anta speciallagar som då träder i kraft. En av dessa är Lagen om arbetsrättslig beredskap som påverkar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Även exempelvis arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och visselblåsarlagen påverkas.
Vilka förändringar sker och varför?
Lagändringarna syftar till att stärka totalförsvaret och hålla den svenska produktionsapparaten igång.
Arbetsrättslig beredskapslag anger att följande lagar tillämpas med ändringar och tillägg:
- Medbestämmandelagen (MBL)
- Förtroendemannalagen
- Lagen om anställningsskydd (LAS)
- Semesterlagen
- Föräldraledighetslagen.
Följande lagar gäller inte:
- Studieledighetslagen
- Lag om rätt till ledighet för vissa föreningsuppdrag i skolan
- Lag om rätt till ledighet för SFI.
Förändringar i korthet
MBL
Det fackliga tolkningsföreträdet utgår.
Förtroendemannalagen
Med syfte att störningar i produktionen inte ska ske.
LAS
Företrädesrätten försvinner, ökat turordningsskydd för äldre arbetstagare. Först in och sist ut principen kan påverkas av totalförsvarets produktionsbehov.
Semesterlagen
Arbetsgivaren kan besluta om 10 semesterdagar per anställd och utläggning med kort varsel.
Föräldraledighetslagen
Ökad krets av personer som omfattas av denna rätt.
Den arbetsrättsliga beredskapslagen är otidsenlig bland annat på grund av att LAS har ändrat sig och Sverige blivit medlemmar i EU. En översyn av lagen är på gång och resultatet ska presenteras den 30 november 2023.
Tyckte du att artikeln var intressant? Då tycker vi att du även ska läsa om vad som gäller vid säsongsarbete här!
Om arbetsrättsbyrån MBL 11
MBL 11 är ett företag som hjälper andra bolag med HR-och arbetsrättsstöd med syfte att Minimera dina risker, Berika din affär och se till att du uppfyller Lagkrav. Du kan använda juristerna på MBL 11 till fastpris med en personlig kontakt som din HR-chef.
Behöver du hjälp?
Kontakta Arbetsrättsbyrån MBL 11 som är helt inriktade på att hjälpa arbetsgivare.
Telefon: 010 496 90 90
E-post: michael@mbl11.se
Boka möte: https://calendly.com/arbetsrattslig-radgivning-950-sek/snabb-kort-arbetsrattslig-radgivning
Kategori: Aktuellt