Postat den 27 maj 2021
Redovisningsprinciperna som spelar roll inför bolagsdeklarationen
Den 1 juli 2021 ska bolagsdeklarationen in om man har bokslut den 31 december och skickar man in den digitalt är deadlinen istället 2 augusti. Här delar redovisningsekonomen Emma från OWL Redovisning och kloka råd med sig av vilka redovisningsprinciper som är extra bra att ha koll på inför deklarationen!
Tillhör du en av dem som tycker det här med deklaration, redovisning och bokföring är krångligt? Då är du inte ensam! I denna artikel går vi därför in på vad som är extra bra att ha koll på kring och inför bolagsdeklarationen.
Ser det ut att vara för mycket text för dig? Se vårt webinar på temat här!
Avdragsgilla kostnader
Vad får jag dra av när jag deklarerar? Jo, de kostnader du får dra av kallas för avdragsgilla och några sådana som är särskilt bra att ha koll på är:
Förbrukningsinventarier
Förbrukningsinventarier är exempelvis datorer och mobiltelefoner som tillhör och används i näringsverksamheten. Något som är bra att veta här är att det finns en övre gräns här för vad som räknas till just förbrukningsintventarier. Köper man en dyr dator får den exempelvis inte överstiga ett halvt baspris belopp (som 2020 var ungefär 23 000kr). Då blir det istället en vanlig inventarie som man behöver skriva av.
Traktamenten
Ett traktamente är något man kan ge sina anställda när de är iväg på tjänsteresor för att täcka upp för de ökade kostnader som resan innebär. Den skattefria delen ligger på 240 kr per dag som man då kan ge till den anställda. Men det är bra att veta om att enligt Byggavtalet ligger traktamentet som den anställde har rätt till istället på på 360 kr. Om man följer detta är skillnaden på 120 kr alltså skattepliktig och går inte att dra av.
Arbetskläder
En viktig del här som man lätt kan missa är att för att kunna göra avdraget på arbetskläder behöver utgiften avse kläder som är särskilt anpassade för arbetet.
Friskvårdsbidrag & Naturaförmån
Friskvårdsbidrag känner många till och det är något arbetsgivaren bestämmer själv hur mycket de anställda ska få. Man behöver alltså inte maxa, men för att det ska vara skattefritt är taket 5000 kr per anställd.
Skillnaden mellan friskvårdsbidrag och naturaförmånen är att en naturaförmån är en friskvårdsaktivtet som arbetsgivaren betalar direkt och som samtliga anställda kan nyttja, exempelvis ett gymkort. Här är det dock viktigt att det är ett standardgymkort och inte någon lyxvariant.
Det går jättebra att kombinera de här två; man kan dels få friskvårdsbidrag på 5000 kr och sen även naturaförmånen som något extra.
Sjukvårdsförsäkring
Kan vara bra att känna till att vissa delar av sjukvårdsförsäkringen faktiskt också är avdragsgilla.
Julgåvor & jubileumsgåvor
Julgåvor är skattefria per anställd upp till 500 kr inkl. moms. Och jubileumsgåvan, som ges i samband med att företaget firar ex 25, 50, 75 & 100-års jubileum, ligger på 1500 kr per anställd inkl. moms.
En specialare kan dock vara att arbetsgivaren väljer att ge ex. julgåvan till välgörenhet som julklapp till sina anställda. Då blir inte dem anställda förmånsbeskattade men det blir inte heller en avdragsgill kostnad för företaget. Om den anställde själv ber arbetsgivaren att skänka just dennes gåva i år, då blir den anställde förmånsbeskattad och det blir en avdragsgill personalkostnad för företaget.
Covid19, personalgåvor och fri parkering
I samband med Covid har skatteverket gått ut med en tillfällig skattefrihet på gåvor från arbetsgivaren upp till 2000 kr extra då utöver julgåvan och jubileumsgåvan. Om man inte använt detta sedan tidigare så skulle man t.ex. i jul kunna ge en julklapp på 2500 kr istället för 500 kr. Även fri parkering är en Covid-special man kan bjuda sina anställda på nu utan att bli förmånsbeskattad. Gäller till december 2021 om det inte kommer något nytt.
Ej avdragsgilla kostnader
Representation
Innebär det här att du inte får bjuda din kund på lunch och dra av det? Nej! Såklart får du bjuda din kund på lunch men det blir en ej avdragsgill kostnad i företaget. Däremot får du lyfta momsen upp till 300 kr. Alltså, om du bjuder på en lunch som kostar just 300 kr så får du lyfta momsen av dem 300, men vid högre belopp får man sen minska den ingående skatten.
Böter
Trots att du kan få böter, förseningsavgifter, kontrollavgifter och viten i tjänsten kopplat till ditt arbete, så är de alla exempel på ej avdragsgilla kostnader.
Gåvor och välgörenhet som ej är avdragsgilla
Som sagt, detta gäller t.ex. gåvor som går direkt till välgörenhet istället för till de anställda.
Redovisning av fastprisprojekt
Vad har fastprisprojekt med deklarationen att göra tänker du? Jo de kan faktiskt påverka rent skattemässigt. Är du ett mindre aktiebolag och följer K2-regelverket kan du till exempel välja mellan att följa huvudregeln eller alternativregeln.
Enligt huvudregeln måste fastprisprojekt redovisas genom successiv vinstavräkning, men med alternativregeln så kan du välja att istället resultatföra projektet först när det är väsentligen utfört.
Du kan alltså minska årets skattekostnader genom att skjuta fram deklarationen av intäkter och kostnader för ex. ett fastprisprojekt som påbörjas hösten 2021 till då det färdigställs i ex. januari 2022. Resultatet av det projektet behöver du alltså inte ta med förrän deklarationen 2023.
Periodiseringsfond
Det kan vara bra veta om att du med en periodiseringsfond kan skjuta på en del av skatten till ett senare år genom att få en viss skattekredit. Genom att göra detta kan du jämna ut resultatet mellan olika år och på så sätt få en jämnare beskattning.
Detta är ett bra verktyg om du har ett exceptionellt bra år i ditt företag som sticker ut med mycket bättre vinst än normala år. Då kan du sätta det i en periodiseringsfond för att sen skatta av när du har ett mer normalt år sen.
Att använda en periodiseringsfond innebär alltså att du sätter en del av det skattemässiga resultatet i en skattekredit. Som aktiebolag får du sätta över 25% som mest och huvudregeln är att detta ska återföras senast det 6e beskattningsåret efter att den avsattes.
Skatten försvinner alltså inte men man skjuter på den till ett annat år. När man gör detta tillkommer dock alltid en liten en räntekostnad, inte jättehög, men bra att känna till.
Överavskrivningar
Och vad har överavskrivningar med deklarationen att göra då? Jo det handlar också om att det är bra att veta om att man har möjligheten att flytta en del av vinsten nästa år, eller ja, flera år framåt, på detta sätt. Överavskrivning handlar ju om att man dels har en planenlig avskrivning och dels en skattemässig avskrivning. Om den planenliga avskrivningen är lägre än den skattemässiga kan man alltså göra en överavskrivning och minska skatten ytterligare.
Exempelvis om man har köpt en byggställning för 100 000 kr den 1 januari 2021 som har en nyttjandeperiod på 5 år. Då får man ha en planenlig avskrivning på 20 000 kr i deklarationen (Alltså 100 000 delat på 5). Men om man kikar på den skattemässiga avskirvningen så är huvudreglen istället att redvisa som lägst 70%. Alltså det värde som ligger kvar i balansen ska vara minst 70% och vid årets slut 2021 är det lägsta alltså 70 000kr. Det betyder att högsta möjliga avskrivning alltså är 30 000 istället för 20 000 kr och då kan man göra en överavskrivning på 10 000.
Förluster som kan användas i framtiden för lägre skatt
Om en verksamhet går med förlust får den använda underskottet i framtiden för att minska bolagsskatten på vinsten. Har man gjort förlust tidigare år och sen gör vinst i år så kan man använda vinsten man gjorde förra året mot vinsten i år och på så sätt minska skatten som man behöver betala i år. Alltså, man kan använda förlust föregående år mot ev. vinst i år.
För att göra detta behöver man fylla i i deklarationen att man använder förlusten från det tidigare året. Dels i huvudblanketten och dels i bilagan. Om du missat att föra på det i deklarationen och vill dra det mot vinsten behöver du dock ompröva deklarationen först, vilket kan vara lite bökigt.
Det kan vara bra att veta att det bara är om man drivit företaget själv under åren som man får ha förlusterna. Vid ett generationsskifte eller en försäljning så försvinner möjligheten till detta.
Kategori: Tips&Trix, Artiklar