Postat den 6 april 2023
Om strejk och strejkrätt
Nu när så många kollektivavtal är under omförhandling så är kunskap om vad som gäller vid strejk och strejkrätt en viktig kunskap att ha. En strejk innebär att arbetare på en arbetsplats lägger ned arbetet för att påverka arbetsgivaren.
Strejk – en stridsåtgärd
Strejk har sedan fackföreningsrörelsens första tid varit arbetstagarnas viktigaste stridsåtgärd i arbetskonflikter. När två parter kommit så lång att stridsåtgärder är aktuella så har man kommit längst ner på konflikttrappan, nu är syftet att ekonomiskt skada sin motståndare.
Vad säger lagen vid strejk?
Rätten för fackföreningar, enskilda arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer att vidta stridsåtgärder står med i den svenska grundlagen. Närmare bestämt finns den skyddad i 2 kap. 14 § regeringsformen, ‘’En förening av arbetstagare samt arbetsgivare och en förening av arbetsgivare har rätt att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden, om inte annat följer av lag eller avtal.”
Det finns vidare ingen rätt till strejk under nuvarande kollektivavtal. Finns det ett giltigt kollektivavtal är det alltså förbjudet att strejka, i byggsektorn går de flesta avtal ut den siste april denna månaden.
Exempel på stridsåtgärder
Strejk
Vid strejk vägrar medlemmarna i det strejkande förbundet att arbeta.
Blockad
I första hand handlar detta om att stänga av motparten från ekonomiska förbindelser. Det kan t. ex. handla om att facket blockerar eller förhindrar arbete på ett företag genom att stänga av arbetskraft, strypa leveranser av varor eller tillämpa fysisk blockad med strejkvakt.
Lockout
Lockout innebär att anställda stängs ute från jobbet och får ingen lön. Ett vanligt förfarande är att när facket varslat om konfliktåtgärder så reagerar arbetsgivaren med att spegla detta genom en lockout.
Bojkott
Det innebär normalt en facklig uppmaning att inte handla av en viss arbetsgivare.
Stridsåtgärdens utgångspunkt
Detta är några exempel på stridsåtgärder. Utgångspunkten är att om handlingen vidtagits i påtryckningsyfte och i kollektiv form är det i allmänhet frågan om en stridsåtgärd i lagens mening. Åtgärderna kan vara totala eller partiella, exempelvis endast på vissa arbetsplatser eller endast för ett visst typ av arbete (till exempel övertidsarbete).
Innan konflikt uppstår
Varsla om strejk
Fackföreningen måste varsla om strejk innan dess medlemmar tas ut i strejk. Att varsla innebär att man förvarnar arbetsgivaren och även Medlingsinstitutet om att en strejk kan vara på väg om parterna inte kommer överens. Man måste varsla senast 7 arbetsdagar innan. För arbetsgivare gäller att de även bör anslå stridsåtgärden om den även gäller oorganiserad arbetskraft.
Planering
Planera för att minska skador, ordrar, kunder, leveranser, lägga om produktionen, hantera information och media mm. Planera för bemanningen under konflikten, beakta särskilt de som inte är uttagna i konflikt och i synnerhet de som är oorganiserade.
Samla in samtliga arbetsredskap för de som ska konflikta så som du skulle gjort om arbetstagaren slutat sin anställning – anställningen är suspenderad/upphävd. Anställningsavtalet upphör alltså inte men utbytet av prestationer upphör helt eller delvis.
Vanliga frågor om strejk och strejkrätt
Måste de som är medlemmar i fackförbundet delta i konflikten?
Nej, det avgör denne och är en fråga mellan fack och medlem. Du kan som arbetsgivare inte tvinga anställda att inte arbeta.
Får de som strejkar tillträde till arbetsplatsen?
Nej, strejkande arbetstagare har inte rätt att vistas på arbetsplatsen mot arbetsgivarens vilja.
Hur ska man som arbetsgivare hantera de som är oorganiserade?
Oorganiserade arbetstagare är inte medlemmar i något fackförbund. De står med andra ord utanför konflikten som strikt endast rör organisationen och dess medlemmar å ena sidan, och arbetsgivaren å den andra.
Efter konflikten
Det blir en del praktiskt arbete för den som hanterar lön, såsom att göra löneavdrag för frånvaron. Det kan också krävas en korrigering av semesterberäkningen. Det kan även bli en del arbete med att reparera relationerna mellan arbetstagare och grupper av arbetstagare på arbetsplatsen.
Var artikeln om strejk och strejkrätt till hjälp? Då tror vi att du kommer finna artikeln om vad som händer när arbetsgivaren försvinner intressant också, läs artikeln här!
Kategori: Aktuellt