Postat den 29 juni 2022
Folktro och villfarelser inom arbetsrätten

Har arbetstagaren alltid rätt till övertidsersättning när de jobbar över? Kan man timanställa? Kan man kräva att den anställde jobbar när läkaren säger att hen är sjuk? Bygglet har tagit arbetsrättbyrån MBL11 till hjälp för att reda ut begreppen kring vad som verkligen gäller och vi ser att många gånger är det inte precis som man tror!
Villfarelse 1 – “En arbetstagare har rätt till 4 veckors sammanhängande semesterledighet under juni-augusti”
Svar: Nej, du får avtala om något annat. Finns inget avtal så har arbetstagaren däremot rätt till 4 veckors sammanhängande semester under juni-augusti.
Villfarelse 2 – “Arbetstagaren är timanställd ”
Svar: Nej, timanställning finns inte i lag. Antingen är den anställde tillsvidare- eller tidsbegränsat anställd. Däremot kan korta och tidsbegränsade anställningar där arbetstagaren tackar ja/nej till varje enskilt anställningserbjudande, eller en tillsvidareanställning med deltidsarbete och timlön bidra till att en timanställning förekommer i praktiken.
Villfarelse 3 – “Vi kan bara dra av kostnaden på lönen”
Svar: Huvudregeln är att kvittning mot lön inte får ske.
Det finns vissa fall där arbetsgivaren får kvitta lön, t.ex. om arbetstagaren samtycker. För att arbetsgivaren ska få göra löneavdrag utan arbetstagarens samtycke krävs det att specifika villkor är uppfyllda. Glöm inte att inhämta besked från Kronofogdemyndigheten.
Villfarelse 4 – “Vi kan kvitta förskottssemester på slutlönen”
Svar: Det beror på. Arbetsgivare får kvitta förskottssemester mot den semesterersättning som arbetstagaren har rätt till när denne slutar arbeta. Detta gäller inte om uppsägningen skett från arbetsgivarens sida, om uppsägningen beror på sjukdom eller om det beror på att arbetsgivaren inte skött sina förpliktelser.
Det måste finnas ett avtal kring att kvitta mot slutlönen. Arbetstagaren kan däremot återkalla sitt medgivande, och om medgivandet återkallas eller om förskottssemestern har tagits ut tidigare än 5 år får kvittning inte göras.
Villfarelse 5 – “Muntliga avtal gäller”
Svar: Ja, muntliga avtal gäller.
Däremot är det svårt att bevisa om det inte är dokumenterat, vilket gör att muntliga avtal ofta inte gäller i praktiken när en konflikt uppstått.
Villfarelse 6 – “Lagen är lika inför alla”
Svar: Inte alltid.
Genom kollektivavtal kan andra villkor än lagen bestämmas. Det finns många kollektivavtal med olika regler och villkor, därför kan lagen skilja sig åt beroende på vilket kollektivavtal som tillämpas för den anställde. T.ex. kan olika villkor gälla beroende om den anställde är elektriker, snickare, rörmokare eller tjänsteman.
Villfarelse 7 – “Arbetsbrist innebär att det går ekonomiskt dåligt för arbetsgivaren”
Svar: Nej.
Arbetsbrist omfattar alla fall där uppsägningen inte beror på den anställde personligen. Det kan t.ex. handla om att arbetsgivaren vill avveckla en del av verksamheten eller omforma organisationen. Arbetsgivaren bestämmer om det råder arbetsbrist, oavsett ekonomisk situation.
Villfarelse 8 – “Läkaren säger att jag är sjuk, så då kan jag inte arbeta”
Svar: Nej.
Arbetsgivaren gör en bedömning kring den anställdes förmåga att utföra arbete, ofta med utgångspunkt från ett läkarintyg. Arbetsgivaren bedömer sedan om samt hur arbetet kan anpassas för att den anställde ska kunna utföra arbete.
Villfarelse 9 – “Om jag jobbar över har jag rätt till övertidsersättning”
Svar: Nej.
Det finns ingen rätt lagstadgad rätt till övertidsersättning, men det kan regleras genom anställningsavtal eller kollektivavtal. Det krävs att den anställde ska ha uppmanats att arbeta övertid av arbetsgivaren, eller att det funnits en tyst önskan. Glöm inte att tydliggöra villkoren kring eventuellt övertidsarbete för de anställda.
Villfarelse 10 – “En arbetsgivare måste komma överens med facket”
Svar: Nej.
Arbetsgivare har ofta en skyldighet att förhandla med facket – men det finns ingen skyldighet att komma överens. Det är okej att avsluta en förhandling i oenighet – det händer ofta.
Villfarelse 11 – “Arbetstagaren stack, så nu har arbetstagaren slutat”
Svar: Nej.
Om en arbetstagare lämnar arbetsplatsen måste arbetsgivaren säkerställa att arbetstagaren sagt upp sig/frånträtt sin anställning. Kontakta den anställde (går även att göra via rekommenderat brev) och tydliggör att det betraktas som frånträdande från anställningen om den anställde inte kommer tillbaka.
Villfarelse 12 – “Om jag inte signerar så gäller det inte”
Svar: Sant, men inte alltid. Om det gäller ett avtal måste båda parter vara eniga (muntligt) eller skriftligt. I andra fall behöver däremot inte den anställde signera för att de ska vara giltiga. Det gäller bland annat underrättelser, uppsägningsbesked och anställningsavtal.
—————————-
Behöver du hjälp?
Kontakta Arbetsrättsbyrån MBL 11 som är helt inriktade på att hjälpa arbetsgivare.
Telefon 010 496 90 90
E-post jakob@mbl11.se
Boka möte: https://calendly.com/arbetsrattslig-radgivning-950-sek/snabb-kort-arbetsrattslig-radgivning
Kategori: Artiklar