Postat den 29 april 2022
Du har väl inte missat det nya rapporteringskravet?
Från och med januari 2022 ska alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar och mäklar med farligt avfall rapportera in digitalt antecknade uppgifter om det farliga avfallet till Naturvårdsverket.
Rapporteringen gäller alla berörda aktörer i Sverige, oavsett om du producerar, transporterar eller tar emot farligt avfall.
Vi har listat vad du behöver tänka på när du hanterar farligt avfall!
Varför?
Bidra till det farliga avfall som rör sig i landet, det påverkar både natur och människors hälsa. I vissa fall dumpas till och med farligt avfall direkt i naturen. Det ytterligare kravet på att redovisa till avfallsregistret beror på att Sverige behöver kunna plocka fram statistik på avfallet och redovisa till EU.
Vem?
Alla som bedriver en yrkesmässig verksamhet. Företag som producerar, transporterar, behandlar och handlar med farligt avfall. Det är ditt ansvar som verksamhetsutövare att ta reda på vilket farligt avfall som förekommer i din verksamhet och om vilka skyldigheter du har.
Hur rapporterar jag?
Genom avfallsregistrets e-tjänst kan du skicka in din rapport. Om du ofta hanterar farligt avfall finns det olika tjänster som hjälper dig att underlätta rapporteringen.
Rapportera ditt farliga avfall här!
Hur vet jag om jag har farligt avfall i min verksamhet?
Troligtvis har du det, det uppkommer farligt avfall i stort sätt alla verksamheter. Det kan till exempel vara kylskåp, elektronik, spillolja eller gamla batterier. På Byggföretagens hemsida kan du läsa exakt om vad som gäller.
När ska jag rapportera?
Nedanstående punkter ska antecknas innan transporten påbörjas och registreras i avfallsregistret senast två arbetsdagar efteråt. Anteckningarna måste sedan sparas i minst 3 år.
Vad skall jag anteckna och rapportera?
För varje typ av avfall skall man anteckna uppgifter om:
- Var avfallet har producerats
- Datum när avfallet borttransporteras
- Hur avfallet transporteras
- Vem som ska transportera avfallet
- Avfallets vikt i kilogram
- Den mottagare och plats där avfallet ska hanteras
Vad händer om jag inte skickar in rapporten i tid?
Om man lämnar in sin rapportering till avfallsregistret för sent tas en miljösanktionsavgift ut.
Kategori: Artiklar, Aktuellt