Postat den 29 juni 2021
Digitala tekniken som gör byggbranschen säkrare
I framtiden ska ingen behöva riskera livet på ett bygge. Nawar Toma, vd på Guardio Safety, berättar om glasögon som ser genom betong och brusreducerande hörselskydd som varnar för fara.
– Byggbranschen har många gånger varit långsam på att anamma nya tekniska lösningar som bidrar till säkrare och bättre produkter.
Nawar Toma är vd och grundare på Guardio Safety, ett svenskt företag som använder data och innovation för att utveckla framtidens skyddsutrustning. Här berättar han om tre tekniktrender inom bygg och säkerhet:
Hjälmar med MIPS och inbyggda kretskort
Trots att hjälmar funnits i nästan hundra år har utvecklingen i princip stått still. Fram till 2019 när Guardio Safety lanserar världens första industrihjälm med MIPS.
– Teknologin är framtagen med neurologer på Karolinska och KTH-forskare som bevisat hur MIPS skyddar hjärnan mot skadlig rotation, säger Nawar. Hjälmen innehåller även ett kretskort från svenska Twiceme.
– Om det sker en olycka kan man placera en smartphone mot hjälmen och få vital information om användaren, som vikt eller mediciner. Man kan också dela sin exakta position med exempelvis ambulansförare.
Hörselskydd som slår ut buller
Många har säkert använt hörlurar med så kallad aktiv brusreducering. En mikrofon i hörlurarna fångar upp bullret, varpå elektroniken skickar en spegelvänd ljudvåg som slår ut bullret innan det når örat.
– Inom kort kommer vi att lansera våra hörselskydd för byggbranschen med aktiv brusreducering, säger Nawar.
Hollywood-gadgets blir verklighet
– Om tio, femton år kommer vi förmodligen ha helt vanliga skyddsglasögon som, likt Stålmannen, kan se genom betongelement. Redan idag erbjuder Northscan i Stockholm sina kunder möjligheten att röntga betong, säger Nawar. Han tror även att IoT-lösningar kommer att vara en naturlig del av vardagen:
– Om det brinner kommer tekniken att tala om var det finns farliga gasoltuber och om det finns människor på plats som behöver utrymmas. Även hörselskydden kommer att vara så smarta att de känner av om det kommer ett fordon i hög hastighet.
– Vi har ett pilotprojekt där våra hörselskydd skickar en “akta ryggen”-signal som gör användaren mer alert, säger Nawar.
Sist men inte minst: Använd den utrustning som redan finns
– Tyvärr får jag många gånger höra: “Jag jobbar inte på de stora byggena så jag behöver inte ha hjälm och hörselskydd.” Men det spelar ingen roll om du jobbar för Skanska, NCC eller har egen firma… din hjärna är lika skör och hörseln lika känslig oavsett. Och du måste skydda dig idag för att slippa följdsjukdomar i framtiden, säger Nawar Toma.
Kategori: Artiklar, Aktuellt