Postat den 18 mars 2024
Deklaration – Smarta avdragstips, viktiga datum och blanketter
Det är mycket att ha i huvudet kring deklarationen. Nedan har vi på Bygglet försökt ta fram 10 riktigt bra tips du kan ha användning av!
1. Avdrag för trängselskatt
Reseutgifterna och trängselskatten läggs ihop och avdrag kan göras för trängselskatt som överstiger 11 000 kronor. Men avdraget gäller inte förmånsbilar och i de fall som trängselskatten betalats via avdrag på lön eller kontant. Då skall istället arbetsgivaren minska bilens förmånsvärde med beloppet som du har betalat.
2. Avdrag också med lånad bil
Man kan skattefritt ta ut 18,50 kr/milen för resor i företagets tjänst. Du kan också få skattefri ersättning för trängselskatter, parkeringsavgifter, vägavgifter och liknande som uppkommit på tjänsteresa.
3. Pensionssparande när man bedriver näringsverksamhet
Du har rätt till pensionsavdrag med 35% av din inkomst som anställd eller inkomst av näringsverksamhet, även om det allmänna avdraget för pensionssparade är avskaffat. Man kan dra av max 10 prisbasbelopp, du kan läsa mer om detta här!
4. Aktieägare i fåmansbolag
Glöm inte att fylla i K10-blanketten om du är delägare i ett fåmansbolag när du skall lämna inkomstdeklaration 1. Om man inte fyller i K10-blanketten kan man gå miste om sparad utdelning. Man måste också lämna in K10 för de år där man inte har någon utdelning.
5. Teknikavdrag
Om man investerat i lite dyrare teknik som kanske en dator och värdet är max ett halvt prisbasbelopp, 23 800 kronor kan hela beloppet dras av direkt oavsett företagsform. Man kan också dra av standardiserade datorprogram direkt. Om man däremot har skapat ett dataprogram enbart för sin egen verksamhet gäller samma princip som för inventarier, vilket är årsvisa avskrivningar. Man kan också dra av mobiltelefonen direkt. Samtalskostnaderna är avdragsgilla som rörelsekostnader.
6. Friskvård
Företaget kan ge ett friskvårdsbidrag om max 5000kr inkl moms till sina anställda. Friskvårdsbidrag över 5000 kronor ska beskattas av mottagaren och aktiviteten får inte kosta mer än 1000 kronor per tillfälle. Äger man en enskild firma kan man inte som ägare dra av för sin egen friskvård. Däremot kan en ägare i ett aktiebolag göra det, eftersom man då räknas som anställd.
7. Firma i din bostad
Om du har inrett ett kontor, eller har en särskild företagslokal i din bostad kan du dra av en skälig del av de löpande kostnaderna för värme, ström, vatten och förslitning av lokalen samt förstås de kostnader som är förknippade med näringen. Har du inte en särskild lokal för företagsverksamheten kan man fortfarande göra ett mindre avdrag med 2000 kronor per år, om man arbetat minst 800 timmar i bostaden under året och själv äger den. För hyresrätt eller bostadsrätt är avdraget 4000 kr/år.
8. Utbildningsavdrag
Kurser och konferenser är avdragsgilla om de är till nytta för företaget och kursprogrammet är utarbetat. Det finns praxis som säger att den effektiva delen av en kurs behöver pågå i minst 6 timmar per dag eller 30 timmar under en arbetsvecka (5 dagar). Undantag är utbildningar av längre karaktär som tex körkortsutbildningar.
9 Nyttja förlust i firman
Om man har förluster och din enskilda firma inte är äldre än 5 år, kan man dra av detta även om man haft egen inkomst av tjänst eller pension. Tex kan man dra av förluster upp till 100 000 kronor som ett allmänt avdrag, vilket kan sänka din skatt på exempelvis inkomst av tjänst. Man kan också spara underskottet och skjuta fram det till kommande år.
10 Marknadsföringsavdrag
Allt digitalt som kan motiveras som marknadsföring är avdragsgillt. Avdrag för webbdesign och andra online tjänster som exempelvis sökmotoroptimering kan dras av för att tex skapa en kundvänligare webbplats.
4 övriga tips inför din deklaration
1. Byt till årsmoms
Om ditt företag omsätter max 1 miljon kr är årsvis moms mest fördelaktigt. Du får längst skattekredit och sparar administration. Moms betalas årsvis den 26:e i den andra månaden efter räkenskapsårets slut. Om du har enskild firma kan du redovisa moms i inkomstdeklarationen normalt i början av maj.
2. Periodiseringsfond
Om du vill skjuta upp beskattningen av en vinst kan du använda periodiseringsfonden för att använda pengarna vid ett senare tillfälle. Denna avsättning ger en viss skattekredit, du kan dra av 30% av årets bruttovinst och har 6 år på dig att återföra vinsten in i bolaget. Vid en förutsägbar förlust ett visst år kan man återföra pengar från periodiseringsfonden och kvitta vinsten mot förlusten. Det kan också finnas en möjlighet att slippa betala marginalskatt på 65-70% genom att nyttja periodiseringsfond eller expansionsfond på ett smart sätt.
Regler för avsättningens storlek till periodiseringsfond finns här.
3. Ny regel för ränteavdragsbegränsningar
Avdragsrätten för företagets ränteutgifter begränsas av ett eget regelverk. Dessa regler berör avdragsrätten som begränsas till 30% av företagets resultat före beskattning, räntor, avskrivning och värdeminskningsavdrag eller till max 5 miljoner kronor. Läs mer om reglerna här.
4. Nedskrivning aktier
Aktier räknas som en finansiell anläggningstillgång. Man kan skriva ner aktier till det lägre värdet som aktierna har på balansdagen, men det går bara att dra av kostnaden i resultaträkningen i ett fåtal situationer. När nedskrivningen inte är avdragsgill vid beskattning ska detta avdrag anges som en justerad intäktspost i inkomstdeklarationen. Läs mer om nedskrivning av aktier här.
Olika företagsformer och deklarationsdatum
Enskilt bolag
Använd NE-bilagan som lämnas in samtidigt med den egna privata inkomstdeklarationen. Du behöver förutom detta utföra årsbokslutet och lämna in en momsdeklaration.
Deklarera senast 2 maj 2024. Du kan söka anstånd för att deklarera senast 16 maj.
Delägare i fåmansbolag eller litet aktiebolag
Lämna in en K10-bilaga med den egna privata inkomstdeklarationen. Företaget inlämnar sin egen deklaration, Inkomstdeklaration 2.
Aktiebolag
Lämna in inkomstdeklaration 2. Även här styr räkenskapsåret när du ska lämna in din deklaration. Detta reglerar även vid vilken tidpunkt du får ditt slutskattebesked och när kvarskatt ska betalas – om du har sådan. För deklarationsdatum se Skatteverket.
Handels- eller kommanditbolag
Använd inkomstdeklaration 4, men du behöver lämna in vissa speciella uppgifter för delägarnas beskattning. Dessa uppgifter är ett räkenskapsschema INK4R, delägarnas uppgifter INK4DU samt skattemässiga justeringar på INK4. Som delägare ska du även lämna bilagan N3A med din egen privata deklarationsblankett. Det finns bra deklarationsanvisningar på Skatteverkets blankett SKV 294, ta en titt här.
VANLIGA BLANKETTER:
INKOMSTDEKLARATION 2 – AKTIEBOLAG, EKONOMISK FÖRENING M.FL. (SKV 2002)
INKOMSTDEKLARATION 4 – HANDELSBOLAG (SKV 2004)
N3A – ANDEL I HANDELSBOLAG – FYSISK PERSON OCH DÖDSBO (SKV 2153)
N3B – ANDEL I HANDELSBOLAG – JURIDISK PERSON (EJ DÖDSBO) (SKV 2167)
NE – INKOMST AV NÄRINGSVERKSAMHET – ENSKILDA NÄRINGSIDKARE (SKV 2161)
N4 – UPPSKOV – NÄRINGSVERKSAMHET (SKV 2154)
N9 – BEGRÄNSNING AV RÄNTEAVDRAG M.M. (SKV 2158)
K10 – KVALIFICERADE ANDELAR FÅMANSFÖRETAG (SKV 2110)
Viktiga datum
Aktiebolag, förening eller handelsbolag
1/8 – Sista datum för att sända in deklaration via e-tjänst. Ekonomisk förening och aktiebolag ska ha lämnat inkomstdeklaration 2 via e-tjänst.
13/12 – Slutskattebeskedet kommer.
12/3–2025 – Kvarskatt ska betalas in.
ENSKILD FIRMA
2/5 – Sista datum att lämna in inkomstdeklaration.
4–7/6 – Skatteåterbäring sänds ut för de som deklarerat senast den 2/5.
17 juni – ”Byråanstånd” med inlämning av deklarationen för dig som anlitar byrå. Detta innebär att du får skatteåterbäring/ kvarskatt och slutskattebeskedet i augusti.
14/11 – Inbetalning av kvarskatt för den som fick slutskattebeskedet i augusti.
12/3–2025 – Kvarskatt ska betalas in om du fick slutskattebeskedet i december.
Kategori: Artiklar, Aktuellt