Postat den 18 april 2024
Att kontakta facket som arbetsgivare
Som arbetsgivare kan du ibland behöva ta kontakt med facket och förhandla med dem. Hur detta går till beror på om du har ett kollektivavtal eller inte. Här har vi återigen tagit hjälp från Arbetsrättsbyrån MBL11 för att navigera dessa situationer.
Om du har ett kollektivavtal!
Om du har ett kollektivavtal är det viktigt att du själv tar initiativet och kontaktar det fackförbund som du har avtalet med när det uppstår större förändringar i din verksamhet. Vad som utgör en ”större förändring” kan vara olika, men tänk på beslut som kommer att påverka dina anställda i stor utsträckning, som omplacering av personal eller tillsättning av en ny chef. Innan du fattar sådana beslut bör du förhandla med facket som du har kollektivavtal med.
Under förhandlingarna är det viktigt att lyssna på fackets åsikter, men det är du som arbetsgivare som tar beslutet i slutändan.
Vid förhandling med fackförbund som inte är ditt eget
I vissa sällsynta fall kan du också behöva förhandla med andra fackförbund som inte ingår i ditt kollektivavtal. Detta kan vara nödvändigt om en förändring i verksamheten berör en anställd som tillhör ett annat fackförbund än det du har avtal med.
Vid anlitning av inhyrd personal
Om du planerar att anlita någon som inte är anställd hos dig, som en entreprenör eller ett bemanningsföretag, måste du också förhandla med det fackförbund du har kollektivavtal med. Efter förhandlingen är det du som arbetsgivare som fattar beslutet.
Har du inget kollektivavtal?
Om du inte har kollektivavtal med något fackförbund behöver du sällan själv kontakta facket för att förhandla. Det finns bara två situationer där du kan behöva göra det:
- Om ditt företag går dåligt ekonomiskt och du behöver säga upp anställda på grund av arbetsbrist.
- Om ditt företag genomgår en verksamhetsövergång, till exempel genom att byta ägare.
I dessa fall måste du förhandla med de fackförbund som berörs av situationen.
När facket kontaktar dig
Ibland kan facket ta kontakt med dig som arbetsgivare och vilja förhandla. Om det fackförbund du har kollektivavtal med begär en förhandling innan de tar ett beslut som påverkar deras medlemmar, måste du som arbetsgivare gå in i förhandlingarna.
Att hantera avsked och kollektivavtal
När du som arbetsgivare överväger att avskeda eller säga upp en anställd av personliga skäl måste du också informera den anställdes fackförbund om beslutet. Det kallas att ”varsla”. Efter detta har både facket och den anställde rätt att träffa dig för att diskutera varför personen måste lämna jobbet. Det kallas för en överläggning, vilket är en typ av förhandling. I slutändan är det du som arbetsgivare som fattar beslutet, men om ni inte är överens kan det i värsta fall leda till en tvist i domstol.
Viktigt att veta inom byggsektorn
Inom byggsektorn är det viktigt att vara medveten om att facket Byggnads uppmuntrar till att teckna kollektivavtal som gäller specifikt för din arbetsplats genom överenskommelser i protokoll.
Detta gäller även om det inte är absolut nödvändigt, eftersom du som företagare har möjlighet att bestämma på egen hand, eller om frågan redan är täckt av centrala kollektivavtal som verksamheten omfattas av. Risken med sådana överenskommelser är att om du bryter mot dem kan verksamheten bli skyldig att betala skadestånd. Dessutom kanske du inte vet hur du kan ändra eller ta bort villkor som du inte längre vill ska gälla.
Sammanfattningsvis, oavsett om du har ett kollektivavtal eller inte, är det viktigt att förstå när och hur du behöver förhandla med facket som arbetsgivare. Att ha tydliga riktlinjer och vara beredd att lyssna på fackets synpunkter är avgörande för att hantera sådana situationer på ett effektivt sätt.
Lycka till med verksamheten,
Michael Jensen
Arbetsrättsbyrån MBL 11
Var det intressant läsning? Läs även vår artikel om vad arbetsrätten säger vid krig och beredskap här!
Kategori: Aktuellt